Dagtocht 2012 - Haute cuisine voor fijnproevers

Auteur: Frederic David

19

AUG
2012

image

Voor het tweede jaar op rij trok Team Verada-Follens naar Noord-Frankrijk voor een dagtocht onder een stralend zonnetje. Met volmeende dank aan Dave 'le chef de la cuisine'.

Een dagtocht, dat is onmenselijk vroeg verzamelen aan de voordeur van de sponsor met een fokkietje, krwasangske en beuterkoekske, een paar zomerteensletsen of sandalen en 16 paar kleine oogjes. Oogjes die steeds meer open kwamen te staan bij het zien van Dave's uitgebreide menukaart van de dag.

Nadat de fietsen geladen waren in het fietskarretje van 1ton, konden we onze weg naar Anvin aanvangen. Frank, toen nog mét airco in de Range, tufte iets minder gezwind over de Franse wegen, maar bereikte alsnog La grande Place van deze grootstad.

Na wat olietjes op de benen (de meesten konden zich beperken tot 1 of 2 laagjes ...), bananen en de voorstelling van de suggesties van de dag, zette de Team Verada-Follens trein zich op de rails, gevolgd door onze Maîtres d'hôtel Jean-Pierre en Hannelore in de volgwagen.
Een vlot tempo werd aangehouden door Tom, die nauwgezet de positie van 'groep 2' in de gaten hield en er telkens als de pinken bij was toen het fototoestel langs en voor onze neus passeerde.

Na een eerste splitsing, een gemiste bocht en ki-lo-meters tegen de warme wind in, was het voorgerecht van 'Menu Anvin' bijzonder welgekomen. Bij afwezigheid van de Adelaar maakten we van de gelegenheid gebruik om ook eens een stukje nougat te eten, maar vooral de sandwichkes, frisse blikjes en streepjes schaduw werden gesmaakt.

Lusje twee was vooral dat van Frank, die een busje Quick Energy iets TE snel werkzaam zag (of niet meer zag) en een klein dipje kreeg. Het landschap en de streek bleven evenwel heerlijk en deden ons stilaan verlangen naar het dessertje van onze chef-kok.

Elk op zijn/haar manier bestudeerden we een laatste keer de menukaart en kozen voor confituurkes, zachte snoepjes of gewoon een schelleke peperkoek alvorens de laatste 40km aan te vatten. 40km die we gedisciplineerd afwerkten tot de laatste splitsing. Team Verada-Follens zou Team Verada-Follens niet zijn mochten we op de 3vaksweg de kraan niet nog eens volledig opendraaien tijdens de koffietafel. Een vlot samenwerkende ketting denderde naar de laatste 3 hellingen van de dag. Stijn dacht geen aanspraak meer te kunnen maken op de massa kaasblokjes bij de apero in de Verpozing en koos (heel vroegtijdig) voor de lange vlucht. Pas op de laatste kuitenbijter werden de grootste verschillen gemaakt en de grootste zoutstrepen afgetekend.

Na ongeveer 5u tafelen bereikten we de keuken, om - met gele tuinslang - de afwas te doen 'sur le cour'. Bibberen bij 34graden celcius gaf een raar maar voldaan gevoel.

Bourgondiërs als we zijn schoven we rond de klok van 7 ook nog aan voor een Omerke of 2 en een grote spaghetti in hometown Zwevegem. Chef Dave lieten we na alle kokkerel-inspanningen van de dag ook even aanschuiven aan tafel. Nagenietend van alle ingrediënten voor deze perfecte dag, werden de schouderklopjes rondgestrooid dat het een lieve 'Lust' was.
Een dagje Haute cuisine à Velo, met felicitaties voor de chef en diens equipe!

De fijnproevers

P.S. Meer foto's binnenkort online!

dagtocht