Het Vlaamse Openingsweekend

Auteur: Stijn Messiaen

01

MAA
2015

image

Dit weekend stonden er twee ritten op het programma. Zaterdag dokkerden we 'Kuurne-Brussel-Kuurne' af, zondag cruisden we richting Maarkedal.

Zaterdag 28 februari: Kuurne-Brussel-Kuurne

Dit weekend stond het Vlaamse openingsweekend wielrennen voor de deur. Voor ons meteen ook de start van ons 1e zaterdagritje: Kuurne-Brussel-Kuurne. Meteen een mooie opkomst op de afspraak, maar liefst 29 leden tekenden present voor een portie ‘Vlaamsche heuvels en kasseien’, en dat onder een stralend winterzonnetje.

Team Verada-Follens trok zich op gang in 2 groepen. Groep 1 liet de keuze tussen 70 of 100km. Groep 2 ging voor het parcours van 70km. Door de drukte en de smalle wegen, was het in het begin van de rit wat een chaotisch geharrewar. Eenmaal in Heestert, werden de troepen opnieuw verzameld, en waren we weg voor een winderige rit.

Aan de splitsing in Kerkhove gingen we met een 8-tal verder voor de 100km. Al snel werd duidelijk dat we een sterke groep op pad waren (ookal beweren sommigen nog steeds amper te trainen ;-) ). De Oude Kwaremont naderde met rasse schreden. Enkele speelse pogingen aan de voet werden snel de kiem ingesmoord. Eenmaal boven, volgden de hellingen en kasseistroken elkaar in een sneltempo op. De Varent, Tiegemberg, Nokereberg, … kregen we voor de wielen geschoven. Ook de tegenwind was nog sterker komen opzetten. De terugrit verliep dan ook een stuk moeizamer (maar daarom niet minder rap). Stilaan werd het tijd om nog een Red Bull, gelleke of andere smeerlapperij te nuttigen, want in Kuurne kwam de eindsprint eraan.

De terugrit van Zwevegem werd voor ondergetekende een persoonlijk dieptepunt. Metertje voor metertje werd tegenwind nog aan amper 22km/u richting Zwevegem gekropen. Gelukkig stond Sebas-Sammy al te zwaaien met ‘ne warme sjoko’.

Zondag 1 maart: Eigen rit richting Maarkedal

Zondagochtend, 9u, oude Verada showroom. Alweer worden we begroet door een fijn winterzonnetje én een mooie groep fietsmakkers (de ene alweer met een frissere blik dan de andere). Nog snel een mental-coach talk uit de mouw geschud en hop, we zijn weg, tous ensemble! Tous ensemble?! Jawel! Eenmaal boven op de Keiberg pikken we groep 1 op. De zware benen van gisteren en de strakke wind, nodigden niet meteen uit tot een wild avontuurtje. So, let’s do it, as a team! ;-)

Via Heestert, Avelgem en Kluisbergen kwamen we aan de voet van de Nieuwe Kwaremont, een geschenk van parcoursbouwer Frederic, die (bewust?) verstek gaf. Cadel rommelde in zijn gereedschapskoffer (lees: ‘alloambak’), op zoek naar het juiste verzet. Eenmaal die rotklim overwonnen, kregen we nog als toetje ‘den ottond’. De (stramme?) benen werden nog eens gestrekt en boven werd verzameld om verder te bollen richting Maarkedal. Stilaan werd duidelijk dat het mooie mee-wind-liedje niet ging blijven duren. Vanaf Oudenaarde kregen we de wind pal op onze snoet. Het kopwerk werd mooi verdeeld en al bij al vlot bereikten we onze thuishaven, de Sebas.

Nakaarten over ‘Omloop Het Nieuwsblad’ en vooruitblikken op Kuurne-Brussel-Kuurne. 1 ding was duidelijk, vandaag was er héél wat meer team spirit bij Team Verada-Follens, dan op zaterdag bij Etixx-Quickstep. ‘Diene Britlander ging bij oes niet gewonnen ein!’